снимка: Google Street ViewНа 22.09.2020 Сдружение  Варна - Европейска Младежка Столица за

...
снимка: Google Street ViewНа 22.09.2020 Сдружение  Варна - Европейска Младежка Столица за
Коментари Харесай

Спират моторните превозни средства по ул. Преслав във Варна за Деня без автомобили - 22 септември

снимка: Гугъл Street View

На 22.09.2020 Сдружение   " Варна - Европейска Младежка Столица ” за четвърта година организира   " Ден  без коли " с поддръжката на Община Варна, КАТ, ОД на Министерство на вътрешните работи,  програма " Европейски корпус за взаимност " и доста други сподвижници. Това оповестиха от сдружението.

В тази година на непредвидени обрати, да се подчертава върху здравето и дейностите навън е по-важно от всеки път! Част от насърчаването на устойчива градска подвижност е и даването на повече пространства за пешеходни зони.

Варненци и гостите на града могат да се включат с колела, тротинетки, ролери, пешком и с положително въодушевление в празника, който ще се организира от 10.00 до 19.00 на улица   " Преслав ". Зоната ще бъде затворена за придвижване на коли в тези часове и ще има демонстрации, атракции, работилници, танци, спортни уроци, споделено пътешестване с електрически тротинетки, и доста други действия, които предизвикват напредването в градска среда без автомобил.

Инициативата е част от Европейската седмица на подвижността. През 2020 тя се организира под мотото " Нулеви излъчвания, подвижност за всички ". " Ден без коли " дава опция за изпробване с нови модели на придвижване и резистентен превоз. Правенето на улиците по-достъпни за пешеходци и колоездачи, предприемането на ограничения за усмиряване на моторизирания трафик води до осезаеми стопански изгоди, покачва привлекателността на градската среда и усилва сигурността на напредване.

По време на събитието ще бъдат показани и идейни планове целящи градът ни да премисли пространствата си и да вкара дълготрайни ограничения в интерес на хората, създавайки зони за деен градски живот на безвредно разстояние. Два от тях са безвредна пешеходна крайбрежна алея и зона 30км/ч в града.

По време на изключителното състояние тази година, Крайбрежната алея “Капитан Георги Георгиев ” беше затворена за придвижване на коли за близо месец, точно с цел да даде опция на хората да употребяват зоната за спорт, отдих и възобновяване. Мястото стана извънредно красиво и прелестно, с чист въздух без изгорели газове и изцяло безвредно. Екип от архитекти и инженери предложиха на Община Варна този сектор да остане непрекъснато затворен за коли, с цел да получат варненци едно прелестно пространство посетено и от фамилии и деца, безвредна панорамна морска алея за разходки, спорт и занимания, където и клиентите на заведенията да се любуват на гледката на морето а не на колона паркирани коли.

Мярката " 30 км в час ", включена в инструкция " Vision zero " на Европейската комисия е предопределена да подкрепи подобряването на средата за живот в градовете и намаляването на нездравословните излъчвания. Голям брой градове по света към този момент я ползват в централните си и резиденциални зони.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР